Stor DAB-test!

Radiobutikken.no anbefaler alle å kjøpe radio med digitalmottaker. Hvis du kjøper deg en radio uten digitalmottaker i dag, vil den bli taus når FM-senderne skrus av. Norge skal digitaliseres. Også på radio. Tidligere har musikken din, videofilmene dine, telefonen din og tv´n din blitt digital. Myndighetene har bestemt at radioen skal digitaliseres gradvis. Mye er gjort allerede og i 2017 er prosessen ferdig og dagens FM-sendere skrus av.

Radiobutikken.no har sannsynligvis Norges største, samlede utvalg digitalradioer. Mange av våre radioer er ikke med i den ferske «Lyd og Bilde»-testen. Men, vi er stolte av de av våre radioer som er med! Nå kan du lese hele saken her på Radiobutikken.no. Glem ikke at tester som denne alltid «glemmer» mange andre, gode radioer. Ta deg en tur rundt i vår butikk og se på de andre radioene også. Det finnes mange design, egenskaper og kvaliteter blant de som ikke er med i testen også. God lesning! Og velkommen som kunde i Radiobutikken.no. Vi tilbyr rask og god service, gode priser, stort utvalg, kvalitet og mye kunnskap. Test oss gjerne!

Av våre mange digitalradioer er følgende med i testen:

Radio: I Radiobutikken her:
6.jpg Revo Heritage er en spesielt anbefalt radio.Du finner den her…
PAL+DABrod.jpg Tivoli iPal+DAB scorer høyt på lyd og portabilitet.Du finner den her…
Bilde 5.jpg Tivoli Model10 er allerede en klassiker.Du finner den her…
DPR17+_hvit.jpg Med Sangean DPR17+ kan du ta opp musikken.Du finner den her…
EVOKE-2S.jpg Pure Evoke 2S er kvalitet tvers gjennom.Du finner den her…
PinellSupersoundIIwhiteHighRes.jpg Pinell Supersound II gir MYE radio for pengene.Du finner den her…
PinellExplorerSortHD.jpg Pinell Explorer har det aller meste! I bærbart format.Du finner den her…

Teksten under er hentet fra http://www.lydogbilde.no.

Test av 15 DAB -radioer

Nå må du ha DAB-radio

Alle som skal kjøpe ny radio, bør velge en DAB-radio. Bare da er man sikker på at man får lyd i radioen i fremtiden. Her er 15 DAB-radioer, fra tusenlappen og oppover.

Digital radio er ikke noe nytt. I Norge er det lenge siden prøvesendinger startet med digital distribusjon av radiosignaler. I form av DAB – Digital Audio Broadcasting – som er en standard for digitalradio som mange andre land også har valgt. Her hjemme har DAB vært gjenstand for mye debatt. Blant annet har programleverandører og elektronikkbransjen etterlyst en slukkedato for FM-nettet, slik at man kan flytte hele radiodistribusjonen over i et digitalt sendenett.

I en Stortingsmelding fra februar 2011, foreslår Kulturdepartementet at FM-båndet skal stenges i 2017, noe som vil gjøre FM-radioen ubrukelig. Med mindre radioen også har innebygget DAB-mottaker.

Det har alle de 14 bordradioene og DAB-adapteren vi tester her. De har også DAB+, som er en nyere DAB-standard, hvor lydkomprimeringen er langt mer effektivt, noe som gir distributørene bedre plass til kanaler i sendenettet, og teoretisk bedre lyd enn dagens DAB-standard – DAB uten pluss.

Dagens DAB-format er nemlig en gammel teknologi, basert på MP2, forløperen til MP3-formatet som alle kjenner fra lydfilene på MP3-spilleren og PC-en hjemme. MP2 bruker en eldre og mindre effektiv lydkomprimering enn MP3, og mange mener at det er årsaken til at de ikke føler at DAB gir bedre lyd enn FM-radio.

Flere land enn Norge har valgt å satse på DAB, men de velger DAB+ som bruker AAC+-koding av lydsignalet som teknisk sett kan gi bedre lyd. AAC-formatet brukes blant annet i iTunes, musikkbutikken til Apple, og i alle iPod-er og iPhone-modellene. DAB+ er ikke bakover kompatibelt med DAB, derfor selges de fleste radioer i dag med mottakere for både DAB og DAB+. Da er man sikret radiolyd også etter 2017, for mye tyder på at DAB-nettet som i dag har over 80 prosent dekning i Norge, vil bli oppgradert til DAB+.

I denne testen har vi tatt et tverrsnitt av markedet med i testen, hvor 14 bordradioer og en DAB-adapter settes under lupen. I testen har vi lagt vekt på brukervennlighet og lydkvalitet, men også tilkoblingsmuligheter. For det kan være kjekt å kunne koble til en iPod, for ikke å snakke om et par hodetelefoner. Nesten alle radioene i testen kan kobles til stereoanlegget i stuen, da får man enda bedre lyd, og selv monoradioene gir deg da stereolyd. Det er også mulig høre radio hvis man er tilkoblet internett, slik at man kan høre radiosendinger på nettradio, enten det er på mobilen eller hjemme. Noen av radioene i testen har også trådløs mottak av nettradio i tillegg.

Hva er DAB?

Det er digital kringkasting av lyd. Kan også brukes til bilde og video, men den foreløpige protokollen handler om digitale radiosendinger over eteren. Komprimeringen av signalet gir datastrømmer opp til 384 kbps, men det er sjelden at det sendes i DAB over 192 kbps. Til sammenligning er en CD på 1411 kbps datastrøm.

Hva er fordeler og ulemper med DAB?

Fordelene med DAB er muligheten for å sende mange frekvensblokker, noe som gir større kapasitet i sendenettet enn FM-radio. Den digitale overføringen gir ingen hørbar sus, selv ved svært lav signalstyrke. Det kan lages programmer i egne sendeblokker for en kort periode. For eksempel OL-radio, VM-radio, osv. Det er plass til langt flere kanaler i DAB, og tilbudet kan derfor blir mye større med DAB enn med FM. De aller fleste DAB-radioer har automatisk søk og programmering av stasjoner med et tastetrykk. Akkurat som en FM-radio.

Når må jeg kaste mine FM-radioer?

Har man god DAB-dekning, kan man trygt bytte ut sine gamle radioer med DAB-radioer. Så å si alle radioer som selges i dag er både DAB, DAB+ og FM-radio. FM-sendenettet stenges med overveiende sannsynlighet i 2017, så man har god tid. Husk å levere brukte radioer på en avfallsstasjon, eller i forretningen der du kjøper DAB(FM)-radioene dine.

TESTEDE RADIOER:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

faksimile fra VG:

Skjermbilde 2011-09-19 kl. 20.41.36.png

Skjermbilde 2011-09-19 kl. 20.53.16.png

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.